Door: Stefan Pulles


Energiebesparing door duurzaam ruimte- en materiaalgebruik

Een onderwijsinstelling heeft een ondergrondse parkeergarage aangelegd, met op het dak een sportveld geschikt voor voetbal en rugby. Daarmee realiseerde de Radboud Universiteit haar beoogde vergroting van de sportcapaciteit, aantal parkeerplaatsen en behoud van de groene campus. Het duurzame bouwontwerp realiseert op vele fronten een besparing van energieverbruik ten opzichte van conventionele bouwprojecten.

Sportveld op parkeergarage
Nadat een sportveld van een-derde aan normaal gewicht kon worden gegarandeerd, ontwikkelde een ontwerpteam een parkeergarage voor 430 plaatsen. Door plaatsing van de parkeervlakken tussen de draagkolommen, zijn er 20 procent meer parkeerplaatsen gerealiseerd dan in conventionele parkeerplaatsen van gelijke omvang. Doordat de parkeervlakken onder een hoek met de rijbaan zijn geplaatst, is inparkeren gemakkelijk; de draagkolommen zijn zo geplaatst dat ze geen obstakel vormen bij het inparkeren. Een patroon van kleuren op het plafond helpt de bezoeker zijn parkeerplaats eenvoudig terug te vinden.

Energiezuinig materiaalgebruik
In het duurzame ontwerp is gestreefd naar minimaal gebruik van materialen. De constructie van het sportveld maakte een lichte dakconstructie mogelijk, terwijl door het openlaten van de zijkanten van de garage er minder kolommen en armaturen voor verlichting (LED) hoeven te worden aangebracht. Onder de garage is een waterberging voor 500.000 liter water gemaakt om het hemelwater op te vangen dat op het sportveld valt. Het water wordt hergebruikt voor de besproeiing van de sportvelden, bomen en planten. Als er meer regen valt dan het reservoir kan bergen, zorgen een olie-werend doek en natuurlijke bacteriën ervoor dat het water gezuiverd in de bodem trekt.

Minder uitstoot CO2
Door dit project duurzaam te realiseren wordt op vele fronten een vermindering van CO2-uitstoot gerealiseerd ten opzichte van conventionele bouw. Omdat er minder gebruik van materialen is, is er minder energie nodig voor de productie daarvan. Daardoor zijn er ook minder transport-kilometers en kosten. Doordat er minder grondgebruik is, blijft er meer oppervlakte voor groen over. Door een gescheiden materiaalgebruik kan betere recycling plaatsvinden. Er is in dit project minder verlichting nodig, en de verlichting die gebruikt wordt is energiezuinig. En tenslotte is er minder uitstoot van CO2 omdat vanwege het hergebruik van sproeiwater minder energie nodig is om het water te zuiveren.