Door: Bedrijf en Energie


MKB moet meegaan in duurzaamheidstroom

“Je kunt wachten tot je het opgelegd krijgt, óf je zet zelf eerder die stap. In dat laatste geval heb je een groot concurrentievoordeel.” Laur Vissers, projectaanjager bij het Bossche Energieconvenant, is duidelijk over de noodzaak voor mkb’ers om duurzaam te gaan produceren.

Duurzaamheidseisen

“De komende jaren zullen er van verschillende kanten duurzaamheidseisen aan productie en producten gesteld worden. Of vanuit de overheid door wetgeving en regelgeving, of vanuit andere, grotere bedrijven die hun hele keten willen verduurzamen en eisen stellen aan hun leveranciers, of vanuit de consument. Je kunt als mkb’er dus maar beter meegaan in die stroom en dan het liefst vooraan.”

Keuzes MKB

Vissers is erg benieuwd welke keuzes mkb’ers de komende tijd gaan maken. Als bedrijfsadviseur weet hij maar al te goed dat de crisis de afgelopen jaren flink wat vet van de mkb-botten heeft geschraapt. Nu het weer iets beter lijkt te gaan is het de vraag waar het mkb op inzet. Vissers: “Waar gaan ondernemers de komende tijd, als de zaak weer aantrekt, in investeren? In nieuwe machines om de productie weer op peil te brengen, of in duurzaamheid? Een mkb-ondernemer heeft veel meer zaken aan zijn hoofd dan enkel verduurzaming van zijn bedrijf.”

MKB moet mee in de stroom

“De grote ondernemingen in en rond ‘s-Hertogenbosch, Ricoh, Arcadis, Heineken en andere zijn zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het mkb bestaat uit veel verschillende kleinere ondernemingen. Die kun je moeilijker als geheel aanspreken. Maar voor mij is het wel duidelijk dat ook zij mee moeten in de stroom.”

Over Laur Vissers:

Laur Vissers Bossche KlimaatpleinAls projectaanjager van het Bossche Energieconvenant (BEC) ondersteunt Laur Vissers ondernemers in het realiseren van hun initiatieven om tot energiebesparing of duurzame opwekking van energie te komen. 42 bedrijven hebben tijdens ronde tafelbijeenkomsten in het eerste kwartaal van dit jaar in totaal 124 initiatieven benoemd. Nu is het zaak zoveel mogelijk van die initiatieven te realiseren. Zijn rol hierin is ondersteuning te bieden door:

1. ondernemers te verbinden met partijen die ontbrekende kennis kunnen aanreiken,
2. partijen die kunnen helpen bij de realisatie, of ondernemers samenbrengen zodat zij inkoopvoordeel  kunnen behalen
3.
door ervaring van andere bedrijven te delen leren van elkaar. Je hoeft als ondernemer niet altijd het wiel zelf uit te vinden.

In het BEC zijn een groot aantal bedrijven, onderwijsinstellingen en de gemeente actief. Bij de BEC-deelnemers zit veel kennis die we met elkaar willen delen. Deze website en die van het BEC zal hij als platform gebruiken om de successen van de deelnemende mkb-bedrijven onder de aandacht te brengen.